marți, decembrie 30, 2008

O emisiune cu Grigore Lese

Grigore Lese, Artistul roman. Urmariti emisiunea aici .

luni, decembrie 08, 2008

Libraria Predania

Din august, in Constanta s-a deschis libraria Predania. Pe Bulevardul Tomis numarul 8, nu departe de statuia lui Ovidius, la parterul unei case, se afla o fereastra mare, acoperita cu o panza pe care e desenat un dragon dacic, infipt intr-o carlibana aromaneasca: sigla Pravaliei Predania, semn al spatiului romanesc de la nord si sud de Dunare. Alaturi, o usa ingusta, intredeschisa, prin care razbate o lumina vesela. Inauntru, multe rafturi cu carti. De o parte a incaperii, carti noi, de cealalta parte, carti de anticariat, mai toate cu si despre romani: istorie (dar mai putin istoria din manuale, si mai mult aspectele ei controversate), multe carti si albume despre romanii din Balcani, dar si despre vecinii nostri sarbi, albanezi ori de alte neamuri, religie, etnografie, folclor, albume cu cele mai frumoase locuri din tara, harti vechi, muzica bisericeasca, obiecte de arta traditionala: ingeri pictati pe lut, oale, clopotei de pamant ars, legati cu sfoara, mici obiecte din piele, oua incondeiate, icoane din lemn sau argila... Totul cu un aer de romanism de bun simt si de bun gust.*
Incercati!
*sursa - Formula AS

duminică, decembrie 07, 2008

Dr. Pavel Chirila: "Fiinta umana depinde de alte legi ale firii, necunoscute medicinei"

Doctorul Pavel Chirila, nu basculeaza intre medicina si religie, el le priveste ca un intreg. La fel ca si doctorul Nicolae Paulescu - o somitate in Franta, necunoscut la noi, Pavel Chirila vede omul ca un intreg, format din trup si suflet.
Este doctor in stiinte medicale si creatorul mai multor institutii: "spitalul crestin Christiana din Bucuresti, scoala postliceala sanitara omonima, editura cu acelasi nume, o clinica de tratamente naturiste, "Naturalia", la Voluntari, langa Bucuresti, si tot acolo Centrul de ingrijiri paliative "Sf. Irina", pentru bolnavii de cancer. In plus, a fondat o manastire de maici in Pipera, o alta la Slatina Nera, iar acum construieste o biserica in Voluntari. "(sursa - Formula AS)
Citeste aici interviul cu Doctorul Pavel Chirila din Formula AS.

joi, decembrie 04, 2008

Sincanii, romani 'incapatanati'

Tot pe site`ul Formula AS, am gasit o poveste foarte frumoasa. Este vorba despre un sat, din Tara Fagarasului, Sinca Veche. In anul 1762, sincanii au fost supusi unor presiuni din partea catolicilor, pentru a-si schimba credinta. Incapatanati, nevrand sa se conformeze 'noilor norme', au fost nevoiti sa plece in exil. "Furisandu-se la adapostul intunericului, cu femeile si copiii aburcati in carute, sincanii au renuntat la tot si au pornit in cea mai scurta si dureroasa bejenie din cate se cunoaste - atat cat sa treaca o vale, o apa si un palc de padure." *
Istoria sincanilor este impresionanta prin taria de caracter, verticalitatea si intelepciunea de care au dat dovada fiind pusi in fata unei alegeri grele. Prin istoria lor, sincanii, ne cheama si pe noi la vechile valori. Ne arata ca asa rezista o comunitate, un popor: prin traditiile, obiceiurile, valorile, religia lui. Din inima muntilor, auzim un strigat care vrea sa ne trezeasca constiintele, care, intr-o societate romaneasca atat de confuza, (cu atatea norme europene, atatea nerealizari pe plan politic si administrativ, dezinformari, promovarea non-valorii,etc), ne reda identitatea.
Sa invatam cum se traieste romaneste, din povestea sincanilor!

Numai bine!

Aricolul il gasiti integral aici.

* - preluat de pe site-ul Formula AS

miercuri, decembrie 03, 2008

Rolando Negoita - cel mai bun designer de pipe din lume

Am auzit de la un prieten despre un roman faimos in Statele Unite, pentru maestria cu care lucreaza pipele.
Este vorba de Rolando Negoita, un sculptor de talie mondiala, insa cu o simplitate si o bucurie in glas care te fac sa zambesti. Cu toate ca are contact cu 'lumea buna', isi pastreaza normalitatea - fibra de roman, fiind 'alergic' la cercurile mondene. Isi face meseria din pasiune si are un gust al perfectiunii, intalnit doar la marii artisti.
A mostenit inclinatia pentru sculptura de la tatal lui, de care isi aduce aminte cu drag. A invatat meserie in Romania si a plecat in America pentru a-si implini visul( in perioada comunista).
"Nu am stiut sa apreciem scoala romaneasca decat aici, cand am realizat ce stim sa facem vis-a-vis de cei care s-au scolit aici", spune Rolando. In prezent locuieste in apropierea New York-ului, intr-un orasel mic si pitoresc, dedicandu-se pasiunii sale, sculptura.
Ramane totusi indragostit de Romania - la fel ca baciul fata de stana sa.

Vezi stirea pe site-ul PRO TV.

marți, decembrie 02, 2008

Sorin Dumitrescu


Navigam pe internet si din intamplare, am dat peste un interviu cu pictorul roman Sorin Dumitrescu, publicat in saptamanalul Formula AS, in 2007. Nici nu auzisem de Sorin Dumitrescu pana atunci, dar mi se parea cunoscut. Poate din indiferenta, poate pentru ca la noi, valorile nu sunt promovate. Cum spunea si Eminescu "A gandi inseamna a te compromite."
Oricum, interviul m-a impresionat cel mai mult prin normalitatea, libertatea gandirii, simplitatea, firescul lui Sorin Dumitrescu. Cred ca avem multe de invatat de la oameni ca Sorin Dumitrescu.
Interviul il puteti gasi aici.
Lectura placuta. Numai bine!

luni, decembrie 01, 2008

Prima postare

Putine cuvinte, lucruri frumoase. Asa vad blogul proaspat creat. Sper ca macar una dintre postarile viitoare, sa foloseasca macar unui om. Atunci m-as bucura.

Ieri, 1 decembrie, ziua nationala, pe TVR1 am prins cateva secvente dintr-o emisiune foarte emotionanta. Se numea "România din suflete". Au fost prezentati si premiati cativa romani contemporani care au impresionat prin cariera si faptele lor. Niste valori, niste exemple pentru oricare dintre noi, niste repere. Niste romani adevarati... Dar cine auzise de ei?! Ne-au aratat ca se poate, si ca trebuie doar sa vrei.
Felicitari realizatorilor, pentru ca au reusit de ziua nationala sa ma faca - pe mine si sunt sigur ca si pe multi altii, mandru ca sunt roman. Privind la oameni valorosi, de calitate, se naste gandul ca inca nu e tarziu sa incepem sa schimbam lucrurile. Ne face sa credem ca inca mai exista lucruri bune in tara noastra, ca inca exista oameni buni, exista potential. Trebuie trezit, strunit, pus la treaba. Mesajul acestor oameni cu siguranta ca nu va ramane fara ecou in randurile romanilor.

E o bucurie sa vezi ca printre atatea programe tv care te degradeaza, mai ai ocazia sa urmaresti emisiuni care te inalta, care-ti dau sperante, care te fac sa aspiri catre lucruri si vremuri mai frumoase.
Asa cum a spus si domnul Dan Puric, aceasta emisiune a prezentat o bucatica din Romania eterna.