joi, decembrie 04, 2008

Sincanii, romani 'incapatanati'

Tot pe site`ul Formula AS, am gasit o poveste foarte frumoasa. Este vorba despre un sat, din Tara Fagarasului, Sinca Veche. In anul 1762, sincanii au fost supusi unor presiuni din partea catolicilor, pentru a-si schimba credinta. Incapatanati, nevrand sa se conformeze 'noilor norme', au fost nevoiti sa plece in exil. "Furisandu-se la adapostul intunericului, cu femeile si copiii aburcati in carute, sincanii au renuntat la tot si au pornit in cea mai scurta si dureroasa bejenie din cate se cunoaste - atat cat sa treaca o vale, o apa si un palc de padure." *
Istoria sincanilor este impresionanta prin taria de caracter, verticalitatea si intelepciunea de care au dat dovada fiind pusi in fata unei alegeri grele. Prin istoria lor, sincanii, ne cheama si pe noi la vechile valori. Ne arata ca asa rezista o comunitate, un popor: prin traditiile, obiceiurile, valorile, religia lui. Din inima muntilor, auzim un strigat care vrea sa ne trezeasca constiintele, care, intr-o societate romaneasca atat de confuza, (cu atatea norme europene, atatea nerealizari pe plan politic si administrativ, dezinformari, promovarea non-valorii,etc), ne reda identitatea.
Sa invatam cum se traieste romaneste, din povestea sincanilor!

Numai bine!

Aricolul il gasiti integral aici.

* - preluat de pe site-ul Formula AS

2 comentarii:

  1. Acest reflex de rezistenta si neadaptare al sincanilor imi aminteste de ceea ce spunea Dan Puric : cei care se "adapteaza" dispar primii.Sincanii cu siguranta vor supravietui.Sa ne ajute Dumnezeu sa fim si noi "sincani"!

    RăspundețiȘtergere
  2. Crescand si copilarind in jud. Brasov, mai exact in loc. Codlea, am avut ocazia sa cunosc cativa oameni din Sinca. Oameni de treaba sincanii acestia! Vorba lui Liviu, avem ce invata de la ei.

    RăspundețiȘtergere